15.01.2019

Urheilugaala lähestyy – kenestä vuoden manageri?

Urheilugaala lähestyy – kenestä vuoden manageri?

Torstaina juhlitaan mennyttä urheiluvuotta, kun Urheilugaalassa palkitaan jälleen ansioitunutta urheiluväkeä. Totutusti suurimmat ennakkospekulaatiot liittyvät Vuoden urheilijan, Vuoden joukkueen, Vuoden valmentajan ja Vuoden managerin valintoihin.

Urheilutoimittajain liitto on valinnut Vuoden urheilijan jo vuodesta 1947 saakka. Vuonna 1975 Vuoden urheilijan palkinnon rinnalle lisättiin myös Vuoden joukkueen valinta. Lisäksi uusina palkintokategorioina tulivat tuolloin Vuoden valmentaja ja Vuoden manageri. Tällä haluttiin korostaa taustatiimin merkitystä huipputulosten mahdollistajana.

Valinnat on perinteisesti tehnyt Urheilutoimittajain liiton jäsenistö. Vuoden managerin valintaa uudistettiin kuitenkin merkittävästi muutama vuosi sitten. Nykyään valinnan tekee asiantuntijaraati, jossa on edustus niin urheilijoilta, medialta, urheilusponsorointia harjoittavilta yrityksiltä kuin urheilujärjestöiltäkin.

Kuten kaikkien Urheilugaalassa jaettavien palkintojen, myös Vuoden managerin valinta herättää suuria tunteita. Tämä johtuu osaltaan siitä, että urheilumanagerin toimenkuva on niin laaja. Moni nykyistä palkintokäytäntöä kritisoivista on sitä mieltä, että managereiden erilaisia toimenkuvia on mahdotonta rinnastaa keskenään ja sen myötä laittaa paremmuusjärjestykseen. Lisäksi kritiikkiä on kantautunut siitä, että yksilöurheilun ja joukkueurheilun managerit kisaavat samasta tunnustuksesta. Tämän takia osa managereistakin on sitä mieltä, että Vuoden managerin valinnan sijasta voitaisiin ennemmin nostaa esille useampia onnistuneita managerointitapauksia ilman, että joku nostetaan niistä toisten yläpuolelle. On kuitenkin vaikea kuvitella, että pitkät perinteet omaavasta Vuoden manageri -palkinnosta luovuttaisiin. Kaikki ovat kuitenkin alalla yhtä mieltä siitä, että palkinto nostaa urheilumanagerointia esille positiivisella tavalla.

Kenestä sitten kruunataan tänä vuonna Vuoden urheilumanageri? Ennakkospekulaatioissa ovat esillä olleet tutut nimet kuten Jukka Härkönen, Erkki Alaja, Jukka Virtanen, Satu Järvelä, Noora Vihervaara, Hannu Koivusalo, Harri Halme ja Tero Heiska. Saattaa kuitenkin olla, että valinta kohdistuu tänä vuonna tämän kokeneen managerikaartin ulkopuolelle. Nuoremmasta polvesta erityisesti Laura Lepistöllä on hyvät näytöt kuluneelta vuodelta ja moni varmasti näkisi hänet mielellään lavalla Uuno-pokaali kädessään.

Okei, kuten varmaan arvasitte, yllä oleva teksti on fiktiota. Vuoden urheilumanageria ei ole koskaan valittu. On kuitenkin hienoa, että Urheilugaalassa jaettavassa Taustavoima -palkintokategoriassa on huomioitu myös managereita. Viime vuonna kyseisen tittelin pokkasi Erkki Alaja ja tänä vuonna ehdolla ovat Satu Järvelä ja Jukka Härkönen.

Mutta miksi ei voitaisi valita myös Vuoden manageria? Jos ei Urheilugaalassa, niin sitten jossakin muussa yhteydessä. Ehdotan, että Suomen Urheilumanagerit alkaisi palkitsemaan Vuoden managerin. Ja mikä olisikaan hienompi paikka aloittaa tämä uusi perinne kuin tämän vuoden lopulla järjestettävät yhdistyksen 10-vuotisjuhlat. Jatkossa valinta voitaisiin julkistaa aina vuosittain järjestettävien Manageripäivien yhteydessä.

Mikko Peltonen, yhdistyksen hallituksen jäsen

(Kuva: Urheilugaala)

Blogi
Jaa: / / /