15.10.2018

Esports ammattilaisuutena

Esports ammattilaisuutena
Nykyaikana lapset kertovat haluavansa – presidentin ja opettajan lisäksi – e-urheilijaksi. Tämä kertoo mielestäni jotain ajastamme. Tubettajat ja pelaajat ovat nousseet näyttelijöiden ja urheilijoiden rinnalle fanituksen kohteiksi. Elämme kuitenkin maailmassa jossa haluamme välitöntä palautetta ja olemme kärsimättömiä pitkäjänteiseen kehitykseen. Se on ristiriidassa ammattilaispeliuran kanssa. Kilpailu on niin kovaa, että huipulle pääseminen vahingossa on melkein mahdotonta. 
 
Ennen kuin lähtee haaveilemaan enemmän esports-ammattilaisuudesta täytyy valita oma lajinsa. Enkä tarkoita nyt vain että mitä peliä pelaa. Pitää valita myös miten pelaa. Onko haaveena olla maailman paras CS:GO tai Fortnite-pelaaja vai tähtääkö kenties maailman seuratuimmaksi striimaajaksi. Kilpapelaajat ovat pelaamisen huippu-urheilijoita kun taas striimaajat ovat viihdyttäjiä jotka eivät välttämättä kilpaile. Molemmat ovat pelaamisen ammattilaisia. Riippumatta siitä kumpi on valinta, tie huipulle vaatii päämäärätietoista harjoittelua, pitkäjänteisyyttä ja urheilijan mentaliteettia.
 
Urheilijan mentaliteetilla tarkoitan ajatusmaailmaa jossa luodaan tavoitteet ja asetetaan tähtäimet tulevaan. Siinä voi olla suureksi avuksi myös perhe, mahdollinen organisaatio, valmentaja sekä tietenkin manageri. Varsinkin nuorella urheilijalla perheen merkitys korostuu ja mitä pidemmälle uralla mennään, sitä enemmän myös muiden tahojen apua tarvitaan.
 
Suomessa on jo jonkin aikaa puhuttu e-urheilijan polusta ja miten sitä voisi auttaa. Tähän on ottanut kantaa myös urheiluministerinä toimiva Sampo Terho: “Olen asettanut tavoitteeksi, että Suomesta tulee kunnianhimoisesti tehdä e-urheilun suurvalta. Valtiovallan tulisi tukea tätä kehitystä kaikin mahdollisin keinoin”. Hän nosti e-urheilijat maan perinteisen urheilun tähtien rinnalle sanoessaan, että heistä tulisi kokea samanlaista ylpeyttä. “Tarvitsemme lisää suuria pelitapahtumia, joissa lajiin pääsee tutustumaan yhä useampi ja suomalaiset pelaajat saavat huippuvastustajia myös kotimaassa kilpaillessaan.”
 
Minä heittäisin palloa myös vanhemmille. Kuunnelkaa lapsianne ja nuorianne mitä he haluavat ja mihin he tähtäävät. Jos pelaamisen tavoitteena on luoda itselleen ammatti, tukekaa nuorta ja antakaa siihen mahdollisuus. Keskustelkaa tavoitteista realistisesti ja ottakaa myös selvää mistä voitte saada valmennus- ja managerointiapua. 
 
Jos haluat nähdä yhden pelitapahtuman ja kuunnella suomalaisen Dota 2 maailmanmestarin Jesse “JeRax” Vainikan tarinan, suuntaa 18.-20.10. Turkuun. Saa siellä tulla juttelemaan myös minun kanssani. Lisätietoa www.grailquest.fi.
 
-Ville Nikola
 
Kirjoittaja toimii Grail Quest -tapahtuman tuottajana sekä Suomen Urheilumanagereiden hallituksessa. 
Blogi
Jaa: / / /